PROVERA DOMENA

Domen ekstenzije:

Marketing:

Internet domeni:

Sve o internet domenima.

Sledeća ilustracija pokazije razliku između URL adrese i internet domena:

internet domeni

Internet domen se sastoji od više delova:

www - je skraćenica od engleske reči world wide web i u stvari nije deo domena. Nastala je kao dugogodišnja praksa imenovanja internet hostova (servera) prema usluzi, koju pružaju. Tako je na primer ime hosta za pružanje web usluga bila www, a ftp za FTP (File Transfer Protocol) servere. U stvarnosti su poddomeni domena i domen registracija skoro uvek uključuje njihova automatska podešvanja.

example - je stvarni naziv domena. Uglavnom se za naziv domena koriste izrazi koja imaju neku vezu sa sajtom ili su lake za pamćenje. Firme po praksi registruju ime firme kao naziv a pojedinci svoja imena. Naša provera domena vam omugućava da proverite da li je vaš željeni domen još uvek slobodan.

com - svaki domen se završava sa TLD ekstenzijom domena. Prilikom registracije domena vi odlučujete koja će biti ekstenzija vašeg domena. Postoje međunarodne ekstenzije (npr. .com, .net, .org, .info, .biz), nacionalne ekstenzije (npr. .rs, .me, .ba, .hr, .si) i sponzorisane ekstenzije (npr. .travel, .tel, .edu, .gov, .museum). Neke od nacionalnih i sponzorisanih ekstenzija se mogu registrovati samo uz zadovoljavanje posebnih uslova.

Generički internet domeni:

Domeni bez granica, internacionalni domeni.

Kratak opis gTLD domen ekstenzija, koje podržava naš pretraživač.

.com ekstenzija predstavlja skraćenicu reči komercijalan (commercial na engleskom) i njegova prvobitna namena je bila za komercijalnu upotrebu. Najpopularnija ekstenzija među svim domen ekstenzijama. Neke studije ukazuju da pretraživači kao što su Google, Bing i Yahoo daju određenu "težinu" ovim domenima prilikom pretrage. Ako ste u prilici, preporučujemo vam da obavezno registrujete (i) ovu ekstenziju.

.net ekstenzija potiče iz engleske reči network (mreža na srpskom) i prvobitno je namenjena za sve organizacije koje se bave mrežnim tehnologijama, kao što su internet provajderi, preduzeća za mrežnu infrastrukturu, sajtovi sa I.T. vestima i druga slična preduzeća.

.org je namjenjena organizacijama (prvobitno nevladinim organizacijama), odakle i potiče naziv ekstenzije. Pošto ne postoji ogračenje za registraciju, sve više i više komercijalnih i open source sajtova koristi ovu exkstenziju. Jedna od originalnih TLD ekstenzija zajedno sa .com, .net, .gov, .mil, i .edu ekstenzijama.

.info naziv ukazuju da je domen namenjen za informativne internet stranice, iako registracioni zahtevi ne propisuju temu orijentacije web sajtova. Dostupan je od 2000.-e godine i jedna je od najuspešnijih novo uvedenih domen ekstenzija.

.biz ime potiče od reči biznis (fonetički izraz engleske reči business) i stvoren je za ublažavanje potražnje prema .com domenima, te da pruži alternativu za preduzeća čija .com imena su već registrovana od strane druge stranke. Ova domen ekstenzije nikad nije stekla veću popularnost, verovatno zbog načina uvođenja.

Sponzorisani internet domeni:

Nove domen ekstenzije za razne zajednice.

.mobi dolazi od prideva mobilni telefon (mobile phone na engleskom jeziku), što ukazuje i na njegovu upotrebu. Namjenjen za pristup internet stranicama putem mobilnih uređaja. Uveden je 2005.-e godine i sponzorisan od najvećih proizvođača mobilnih telefona i raznih I.T. kompanija. Najčešće korišćen i najpopularniji sposorizani domena. Ostali sponzorisani domeni (.aero, .asia, .cat, .coop, .edu, .gov, .int, .jobs, .mil, .museum, .tel i .travel) nikad nisu postali zaista popularni (osim vrednosti linkova sa .edu i .gov sajtova).

Internet domeni državnih kodova:

Lokalni domeni, domeni raznih država.

Kratak opis ccTLD domen ekstenzija, koje podržava naš pretraživač.

.tv je nacionalni internet domen jedne male ostrvske države Tuvalu sa oko 10.000 stanovnika. Koristi se kao izraz za televiziju, a uglavnom ga registruju medijske kuće i video portali.

.co je nacionalni internet domen države Kolumbija. Reklamiran kao zamena za .com ekstenziju i za razne komercijalne sajtove. Postao je dosta popularan među državnim internet domenima najvišeg nivoa.

.eu je skorije pušten u rad (2005. godine), a namjenjen je i dostupan za organizacije i za građane iz zemlje članica Evropske Unije. Dosta je popularan kod evropske publike.

.us je nacionalni internet domen Sjedinjenih Američkih Država. Mada je bio potpuno zanemaren, u poslednje vreme se sve više i više internet stranica pojavljuje sa .us ekstenzijom.

.rs je nacionalni internet domen Srbije. Osim .rs domena u ponudi je još poddomen .co.rs i org.rs, kao moguće ekstenzije. Mi svakako preporučujemo registraciju .rs domena. Preporučeni registri .rs domena se nalaze ovde.

.me je nacionalni internet domen Crne Gore, koja je postala pravi hit zbog engleske reči me (mene). Prilično dosta domena su prodali na aukcijama, pa su dobra imena uglavnom već registrovana.

.ba je nacionalni internet domen države Bosne i Hercegovine. Registracija ekstenzije naših zapadnih domena se preporučuje za sve koje žele da stupe na ovo tržište. Registracija ove ekstenzije je ograničena. Za više informacija posetite nic.ba web sajt.

.hr je nacionalni internet domen naših zapadnih suseda, države Hrvatske. Registracija domena je ograničena na stanovnike i kompanije iz Hrvatske. Za razna pravila o registraciji domena najvišeg nivoa i poddomena posetite dns.hr web sajt.

.hu je nacionalni internet domen naših severnih suseda, države Mađarske. Mogućnost registrovanja imaja državljani Evropske Unije i vlasnici zaštitnih znakova u Mađarskoj. Popularnija od međunarodnih ekstenzija na domaćem tržištu. Za registraciona pravila posetite domain.hu web sajt.

.ro je nacionalni internet domen istočnih suseda, države Rumunije. Ova ekstenzija nema ograničenja, pa svako može da je registruje (neki domeni drugog nivoa ipak imaju ogrničenja npr. com.ro ili org.ro). Za sve ostale informacije, posetite rotld.ro web sajt.

.bg je nacionalni internet domen naših istočnih suseda, države Bulgarije. Ekstenziju mogu da registruju samo državljani Bugarske, ili kompanije sa predstavništvom u toj zemlji. Za detalje posetite sajt register.bg

.cc je nacionalni internet domen Kokos ostrva i postao je veoma popularan zahvaljujući besplatnim .co.cc domenima. Od svih besplatnih domena, po nama je njihova usluga jedna od najboljih. Preporučeni registar .cc domena je GoDaddy.

.de je nacionalni internet domen države Nemačke. Danas je .de ekstenzija popularnija od svih drugih internet domena državnih kodova po broju registracije. Morate imate administrativni kontakt u Nemačkoj za registratciju. Opšte informacije možete saznati na denic.de web sajtu.

.to je nacionalni internet domen države Tonga. Uglavnom ga koriste (osim državljana i preduzeća iz Tonge) torrent sajtovi i sajtovi koje sadrže englesku reč "to" u sebi.

.si je nacionalni internet domen države Slovenija. Nije stekla nikakvu popularnost osim Slovenije. Registracija domena nema nikakvih ograničenja. Za ostale informacije posetite arnes.si web sajt.

.co.uk je nacionalni domen države Engleske. Jedna od najpopularnijih ccTLD ekstenzija, sa dosta velikim tržištem. Registracija nema ograničenje za domene drugog nivoa, registracija na najvišem nivou je zabranjena. Za više informacija posetite nic.uk web sajt.

.ws je nacionalni internet domen države Samoe, a koristi s kao skraćenica za web sajt. Dosta je popularan među nekomercialnim organizacijama, ipak ga samo preporučujemo za ličnu ili društvenu upotrebu.

Domeni drugog nivoa:

Registracija .rs ili .co.rs domena.

U hijerarhiji internet domena ispod TLD-a (top-level domain) se nalazi SLD (second-level domain) ili domen drugog nivoa. Ovi domeni se nalaze levo od ekstenzije domena. Npr. u domenu open.telekom.rs (sic), open je poddomen domena telekom.rs. Kod nekih nacionalnih domena postoje i zvanični poddomeni domena najvišeg nivoa kao sto su u srbiji .co.rs ili .org.rs, ali vam ne preporučujemo da kupujete ove domene. Recimo ako imate internet prodavnicu na adresi www.suprememarket.co.rs, velika je šansa da vaši kupci prvo posete nečiju drugu prodavnicu (konkurenciju) na adresi www.suprememarket.rs i time gubite prihod. Najbolje rešenje je kupovina oba (.co.rs i .rs) domena.

Besplatni domeni:

Besplatna registracija domena.

Na internetu mođete pronaći mnoštvo firmi koje nude besplatne domene kao sto su .co.cc, .tk, .co.nr. Besplatni domeni su dobri za ličnu upotrebu ali ih nikako ne preporučujemo za ozbiljne web sajtove. Osim što ovi domeni uglavnom ubacuju razne reklame na vašu stranicu, cene registracije domena su veoma pristupačne. Cena domena je oko 10€ za godinu dana.

Nekonvencionalni domeni:

Koji je vaš stil e-pro.davni.ca ili e-prodavnica.com?

Pošto su 'dobra imena' uglavnom već zauzeta, u skorije vreme se pojavljuje sve više i više nekonvencionalnih internet domena. Ova imena integrišu ekstenziju domena u ceokupan naziv. Jedan od najpoznatijih sajtova za podelu linkova del.icio.us je do nedavno isto koristio ovakav domen, dok nije kupio .com verziju.

Zanimljivosti:

Koliko vredi jedan dobar domen?

fund.com je vredeo skoro 10 miliona dolara.

diamonds.com je prodat za 7.5 miliona dolara.

beer.com je dobio novig vlasnika za 7 miliona dolara.

casino.com prodat za 5.5 miliona dolara.

toys.com je za novog vlasnika vredeo 5 miliona dolara.

shop.com je prodat za 3.5 miliona dolara.