PROVERA DOMENA

Osnovi web dizajna:

Izrada web sajta:

Postavljanje na internet:

Web hosting:

Saznajte više:

Web dizajn Beograd:

Web dizajn Niš:

Web dizajn Novi Sad:

Web dizajn Subotica:

Web dizajn Zrenjanin:

Marketing:

Web dizajn:

Dizajniranje web stranica.

Prvi i najvažniji korak tokom web dizajn procesa je prikupljanje informacija. Važno je uzeti u obzir mnoštvo raznih stvari prilikom projektovanja jedne uspešne internet prezentacije.

Zapravo ovaj korak u potpunosti uključuje vas (ili vašeg klijenta, ako ste vi dizajner) u proces izrade web sajta. Potrebno je dobro razumeti, upoznati i razmotriti ciljeve i očekivanja, koje treba postići sa krajnim proizvodom.

Važno je postaviti sva pitanja (ma koliko glupa bila) u vezi sa izgledom, funkcionalnošću i očekivanjima da biste imali potpunu sliku o konačnoj verziji. Bez jasno definisanih ciljeva skoro je nemoguću izraditi i završiti ovaj posao.

Svrha

Koja će biti svrha novog web sajta? Želite li da ponudite razne informacije, promovišite sebe, organizaciju ili preduzeće, ili vam je potreban komercijalni sajt za prodaju raznih artikala.

Cilj

Šta hoćete da postignete, šta su vam prvobitni ciljevi sa izradom ove web stranice? Najuobičajniji namene internet prezentacija su zarada i ponuda raznih informacija.

Publika

Probajte da opišete idealnu osobu, koju hoćete da poseti vaš sajt. Da li ta osoba pripada nekoj posebnoj grupi, ili su vam korisnici internet servisa skupa publika. Odredite iz koje zemlje, naselja dolaze, koliko godina imaju, koji im je pol i šta su interesi vaših posetilaca.

Sadržaj

Sadržaj bilo kog web sajta je važnija od samog izgleda stranice. Definišite koje informacije će tražiti posetioci vašeg domena. Da li su u potrazi za nekim informacijama, da li traže određeni proizvod ili usugu.

Konkurencija

Upoznajte što bolje vašu konkurenciju. Pregledajte njihove stranice detaljno i odredite šta biste vi mogli ponuditi dodatno, nešto što oni nemaju. Posetom konkurentnih sajtova možete dobiti i razne ideje, koje se dosad niste setili.

Planiranje

Tokom sastavljanja vašeg plana koristite predhodno prikupljene podatke. Ovo je vreme kad treba da stvorite mapu sajta (sitemap na engleskom), koja sadrži popis raznih tematskih područja vaše stranice. Ovo će vam služiti kao vodić. Ovde definišete koje sadržaje želite da podelite sa vašim posetiocima i kakva će biti navigacija na vašem sajtu. Tokom izrade ove mape uvek imajte na umu vaše korisnike, probajte da razmišljate sa njihovim glavama da biste dobili dobro pregledljiv korisnički interfejs sa lakom navigacijom.

Tehnologija

Odredite korišćene jezike i tehnologije. Ako je statična internet prezentacija, HTML i CSS su dovoljni, dok za dinamičnu prezentaciju potrebni su vam PHP, ASP ili JAVA programi i neka vrsta baze podataka kao na primer MySQL. Ako želite da vam sajt bude u trendu, interaktivan i da ima što lepši izgled neophodno je koristiti AJAX ili FLASH aplikacije.

Vreme i budžet

Pre fizičko rada treba dobro oceniti vreme, koje je neophodno za razvoj i uzeti u obzir sve moguće troškove. U troškove obavezno treba uračunati sledeće stavke po redu: registracija domena, dizajn izgleda, dizajn logoa (po potrebi), razvoj, programiranje i web hosting.

Izrada web sajta:

Dizajniranje izgleda, razvoj i programiranje stranice.

Vaša ciljna publika će u najvećoj meri odrediti izgled i funkcionalnost. Ako ste prikupili sve gore navedene neophodne podatke, možete početi sa izgledom.

Dizajniranje web stranice

Uvek je dobra ideja da počnete sa skiciranjem izgleda na papiru. Ako ste se već opredelili za izgled, skicu možete preneti u neki grafički program kao što je Adobe Photoshop ili Gimp. Normalno je da će sajt namenjen za mlade drugačije izgledati od prezentacije nekog ozbiljnog preduzeća. Tokom dizajna obratite pažnju na preglednost, postavljanje logoa na dobro istaknuto mesto (uobičajno je to gornja leva strana) i trudite se da navigacioni meni bude uočljiv za sve korisnike. Napravite više dizajna, poigrajte se malo sa bojama i slovima, napravite malu pauzu i odaberite dizajn koji vam se najviše sviđa.

Sastavite sve delove

Iz napravljenog dizajna iseckajte manje sličice koje su vam neophodne na stranici u pojedinačne grafičke elemente. Predlažemo vam da koristite PNG format zbog kompresije i transparentnosti. Početna strana je uobičajno prva stranica web sajta koja se izradi, a zatim se pravi jedan šablon za sve ostale unutrašnje stranice. U ovom procesu nastaju razni CSS i HTML fajlovi. Ako se radi o dimačkom web sajtu, tu počinje programiranje i dizajniranje baze podataka. Ovo je vreme i za implementaciju raznih javascript i flash aplikacija. Dobro odrađen posao mora da prođe W3C validaciju i CSS validaciju.

Testiranje

Ako ste u mogućnosti, pustite vaš nov sajt na testiranje. Zamolite rodbinu i poznanike da pregledaju vašu internet prezentaciju. Ponekad je potrebna druga perspektiva za pronalaženje nekih banalnih grešaka. Instalirajte i koristite Firefox, Internet Explorer, Crome, Safari i Operu da se uverite da je dizajn optimizovan i jednak na svim browserima. Testirajte razne formulare, navigaciju i posetite neki sajt za otkrivanje nefunkcionalnih linkova.

Dodajte sitemap.xml i robots.txt

Svaka pojedinačna internet prezentacija treba da ima svoju mapu sajta u jednom fajlu koja se zove sitemap.xml i jedan robots.txt fajl za pretraživače. Vaša stranica će funkcionisati i bez ovih, ali kreiranje ovih fajlova je svakako preporučljivo.

Kako postaviti web stranicu na internet:

Šta je sve potrebno za rad jedne web stranice.

Da bi vaš domen i internet prezentacija "oživela" u svetu interneta, potrebne su vam sledeće usluge: registracija domena, DNS server, web hosting i FTP klijent.

Internet domen

Registracija domena se vrši kod akreditovanih internet domen registara. Cena internacionalnih domena se kreće oko deset dolara. Ako poznajete engleski jezik, imate kreditnu karticu (Dina, Visa electron i Maestro kartice se ne mogu koristiti) sa kojom možete pazariti na internetu i želite da registrujete neki internacionalni domen, preporučujemo vam da registrujete svoj nov domen kod Go Daddy-ja. Osim što je najveći registar na svetu, kod većine ekstenzija ima i najpovoljnije cene (obavezno koristite razne kupone za smanjenje regularnih cena).

Registracija .rs domena se isto vrši kod akreditovanih domaćih registara. Cena .rs domena se kreće oko hiljadu dinara, a za listu registara posetite ovaj link.

Tokom izbora internet registra imajte na umu da se DNS server uobičajno daje besplatno. Probajte da izaberete registar, koji nudi najviše besplatnih usluga, ima dobar korisnički interfejs i brzu, pouzdanu tehničku podršku.

Podešavanje domena

Podešavanje domena se uglavnom vrši onlajn, na korisničkom interfejsu. Kod pojedinih domaćih registara možda će vam trebati posebna papirologija za ovo. Internet domen treba da pokazuje na IP adresu vašeg web hosting servera. Hosting provajder će vam sasvim sigurno saopštiti, koja je vaša nova IP adresa.

Ako ne koristite posebne (svoje) name servere, za A rekord upišite IP adresu web hosting servera, a u CNAME rekord (alijas) obavezno dodajte www kao host. Sa ovim podešavanjima će npr. example.com i www.example.com biti preusmerene na server hosting provajdera.

FTP transfer

Za prenos podataka sa vašeg kompjutera u "home/public_html" direktorijum vašeg web servera potreban vam je FTP klijent. Popularni Total Commander softver ima ugrađeni FTP protokol, nije potrebno instalirati nove programe.

Posle konekcije sa serverom jednostavno uplodujte sve neophodne fajlove novog web sajta i obavezno sačuvajte jedan primerak na vašem lokalnom kompjuteru.

* Navedena uputsva uglavnom važe za popularne domen registre i hosting kompanije sa Linux operacionim sistemom.

Web hosting usluga:

Vaš personalni virtuelni dom.

Web hosting je vrsta internet hosting usluge, koja omogućava pojedincima, preduzećima i raznim organizacijama, da imaju svoje vlastite web stranice dostupne na internetu.

Web hosting preduzeća pružaju prostor na korišćenje svojim klijentima (uz neku vrstu materijalne naknade) na svojim serverima i internet konekciju za servere. Serveri tih preduzeća se nalaze u klimatizovanim data centrima, gde oubičajno mogu i klijenti da postave svoje servere (ova vrsta usluge se zove kolokacija servera, server hosting ili server housing).

Besplatni web hosting

Na internetu se može naći mnoštvo besplatnih web hosting usluga. Ovi servisi uobičajno integrišu neku vrstu reklame (banner, AdSense kod ili link ka njihovoj stranici) u vaš sajt. Neki od njih nemaju mogućnost za koriščenje sopstvenog domena, a većina manjih preduzeća koje pružaju besplatni web hosting su jednostavno nepouzdana.

Preporučujemo ih za web dizajner početnike, za personalni web sajt ili za društveni web sajt neke manje zajednice, ali nikako za ozbiljna preduzeća i profesionalne onlajn servise.

Pošto je konkurencija na ovom tržištu sve veća i veća, cena plaćenog web hostinga se kreće oko 300-400 dinara mesečno, što nikako ne bi trebao da predstavlja problem nekom, ko hoće da zaradi na internetu ili da promoviše svoju delatnost.

Plaćeni web hosting

Plaćeni web hosting usuga je dosta ozbiljnija od besplatnih servisa i za nju morate da redovno platite mesečnu ili godišnju pretplatu. Oubičajno sa ovakvim servisima osim prostora za vaš sajt dobijate i razne dodatne usluge kao što je cPanel i Fantastico.

Pomoću ovih dodataka jednostavno možete pokrenuti blog svoje stranice ili da dodate neku vrstu onlajn prodavnice za vaš sajt.

Ne treba zaboraviti, da prilikom iznajmljivanja web prostora potpisujete ugovor kojom web hosting preduzeće garantuje određene stvari.

Realno vreme dostupnosti

Server uptime na srpskom znači vremenski razmak kad je vaš web server (bolje reći vaš web sajt) dostupan internet korisnicima. Kod plaćenih web hosting kompanija ova jedinica mere iznosi 99.99% što znači da preduzeće garantuje 99.99% dostupnosti na mesečnom ili godišnjem nivou.

Sa brzom kalkulacijom dobijamo da na mesečnom nivou to znači (30 dana * 24 časova * 60 minuta * 0.01 procenat) 432 minuta ili malo više od sedam sati nedostupnosti, a na godišnjem nivou 5256 minuta, 87.6 sati ili malo više od 3.5 dana. Oubičajno je davanje plus jedne mesečne pretplate besplatno, ako se ne drže tih brojeva.

Besplatni web hosting provajderi skoro nikad, ni pod kojim uslovima ne garantuju server uptime.

Tehnička podrška

Ponekad možete biti u situaciji, kad vam je potrebna tehnička podrška od strane hosting provajdera. Ovo se uobičajno dešava na početku postavljanja web sajta na internet. Pročitajte razna ocenjivanja izabranog hosting servisa na internetu pre zaključivanja ugovora, jer nikako ne želite da čekata dva do tri dana za odgovor na vaše pitanje. Ljubaznost i brzo rešavanje problema je veliki plus. Izbor dobro poznatog hosting servisa oslobodiće vas nepotrebne nervoze.

Web dizajn Beograd:

Web dizajn firme iz Beograda.

Stupite u kontakt sa nama, da predstavite vašu firmu našim posetiocima.

Web dizajn Niš:

Web dizajn firme iz Niša.

Stupite u kontakt sa nama, da predstavite vašu firmu našim posetiocima.

Web dizajn Novi Sad:

Web dizajn firme iz Novog Sada.

Stupite u kontakt sa nama, da predstavite vašu firmu našim posetiocima.

Web dizajn Subotica:

Web dizajn firme iz Subotice.

Stupite u kontakt sa nama, da predstavite vašu firmu našim posetiocima.

Web dizajn Zrenjanin:

Web dizajn firme iz Zrenjanina.

Stupite u kontakt sa nama, da predstavite vašu firmu našim posetiocima.