PROVERA DOMENA

Registracija domena:

Registracija .rs domena:

Marketing:

Registracija gTLD, sTLD i ccTLD domena:

Registracija generičkih, sponzorisanih i državnih internet domena.

U zavisnosti od vrste domen ekstenzije registracija internet domena može da bude slobodna za svakog ili ograničena nekim pravilima. Najpopularniji generički domeni najvišeg nivoa (.com, .net, .org, .info, .biz) registruju se instantno i obično onlajn, bez ikakvih ograničenja.

Od sponzorisanih domena najvišeg nivoa zasad je jedino .mobi postao popularan. Web sajtovi na ovoj ekstenziji moraju da budu kompatibilni sa mobilnim uređajima.

Kod domena najvišeg nivoa državnih kodova procesi registracije se veoma razlikuju. Neke od njih nemaju nikakva ograničenja, kod nekih morate da imate adresu ili predstavništvo u datoj zemlji a postoje i takve ekstenzije, gde pre registracije stavljaju vaš internet domen na jednu vrstu listu čekanja.

Onlajn registracija domena:

GoDaddy.com

1. Otvorite sajt Go Daddy registara i kliknite na tekst Create Account (otvaranje naloga).

godaddy első lépés

2. Na ovoj stranice popunite sva polja obrazca obeležena zvezdicom. Prvo treba da izaberite vrstu naloga: da li želite da otvorite Business (poslovni) ili Personal (personalni) nalog. Neophodni podaci za otvaranje naloga su sledeće:

godaddy második lépés

3. Prijavite se posle uspešne registracije (i potvrde registracije putem imejla), upišite traženi izraz za domen, izaberite željenu ekstenziju i kliknite na Search (pretraga) dugme.

godaddy harmadik lépés

4. Ako je domen slobodan, kliknite na Buy It Now (kupovina) dugme.

godaddy negyedik lépés

5. Podesite vreme (koliko godina želite da registrujete izabrani domen unapred), i kliknite na Checkout (narudžba) dugme.

godaddy ötödik lépés

6. Upišite adresu za račun (podrazumevana adresa je ona, koja je data prilikom otvaranja naloga) i kod Enter Your Credit Card Information (podaci kreditne kartica) polja izaberite Add New... (dodavanje) opciju. Ovde možete podesiti podatke vaše kartice (broj, rok važenja i sigurnosni kod) ako to još niste uradili. Prihvatite uslove kod I have read and agree... teksta i kliknite na Place Order Now (potvrda narudžbe) dugme da biste završili proces kupovine.

godaddy utolsó lépés

* Izgled stranice se može menjati sa vremenom na vreme, ali suština naručivanja je godinama ista.

Registracija .rs domena:

RNIDS je registar nacionalnog internet domena Srbije. Registracija .rs domena se vrši kod ovlašćenih registara (listu možete pronaći ovde).

Za registraciju .rs domena (kao i ostalih ekstenzija) neophodni su vaši lični podaci ili podaci preduzeća, podaci administratitvnog kontakta (može da bude i domen registar, kao i fizičko lice, koje će primati značajne podatke o registraciji od strane RNIDS-a), podaci tehničkog kontakta (isto može da bude vaš domen registar ili bilo koje fizičko lice, koji vrši promenu tehničkog podataka u vezi domena).

Prilikom podnošenja zahteva od strane fizičkog lica neophodni su podaci: ime i prezime, prebivalište, matični broj, podaci o administrativnom i tehničkom kontaktu, kao i podaci o primarnom i sekundarnom DNS serveru.

Za podnošenja zahteva od strane pravnog lica neophodni su sledeći podaci: poslovno ime, sedište, matični broj, (opcionalno) PIB, detalji tehničkog i administrativnog kontakta, podaci primarnog i sekundarnog DNS servera.

EUnet.rs

Loopia.rs

Orion.rs

TippNet.rs